VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het infrastructuurfonds van de Britse vermogensbeheerder Schroders Capital neemt een belang van 10,6 procent in Fastned. Schroders betaalt 22 procent meer voor een aandeel dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Wat ziet de vermogensbeheerder in Fastned? Vier keer vraag en antwoord.

Fastned is een van de vele bedrijven die dit jaar op de beurs hard onderuit gingen vanwege de gestegen rente. Het duurt nog jaren voor Fastned winst zal realiseren, en tot die tijd is het bedrijf afhankelijk van extern kapitaal om de missie van duizend laadstations in Europa te voltooien (nu 214 stations). Zijn beleggers nog wel bereid kapitaal bij te storten nu het beursklimaat guurder wordt, was de vraag die leefde bij aandeelhouders gezien de forse daling van de koers van Fastned sinds begin dit jaar.

Maandag 17 oktober kondigde Fastned aan dat Schroders Capital 75 miljoen euro zal steken in het bedrijf dat laadstations voor elektrische auto’s uitbaat.
Beleggers zijn positief verrast. Dat Fastned doorlopend vers kapitaal nodig heeft, is geen verrassing. Dat Schroders bereid is om daarvoor een hogere instapprijs te bieden dan het aandeel in de afgelopen zes maanden heeft gestaan, wel. De koers veerde in de ochtendhandel 10 procent op tot ruim 33 euro.

Wat heeft een grote vermogensbeheerder als Schroders te zoeken in het betrekkelijk kleine bedrijf met notering in de Amsterdamse small cap index? Een analyse van de deal in vier keer vraag en antwoord.

1. Hoe ziet de transactie er precies uit?
Schroders koopt tegen 36,90 euro per stuk 2.032.520 gewone (certificaten van) aandelen. Het aankoopbedrag is daarmee precies 75 miljoen euro. In ruil voor die som krijgt Schroders Capital een belang van 10,61 procent in het bedrijf.

De relatie tussen Schroders en Fastned gaat iets verder dan geld en aandelen. De partijen hebben een relatieovereenkomst getekend. Daarin staat onder meer dat Schroders tot 31 december 2024 geen van de aangekochte aandelen kan verkopen zonder schriftelijke toestemming van Fastned.

2. Krijgt Schroders iets te zeggen bij Fastned?
Fastned heeft geen aandelen uitstaan maar certificaten zonder stemrecht. De aandelen zijn allemaal in handen van de Fastned Administratie Stichting die het dus volledig voor het zeggen heeft op aandeelhoudersvergaderingen.

Het door Schroders verworven belang van bijna 11 procent geeft de vermogensbeheerder dus geen enkele zeggenschap. Wel is overeengekomen dat Fastned een commissaris mag aanstellen. In het bericht is te lezen dat Schroders het voornemen heeft Jérôme Janssen, portfoliomanager Infra Equity Investment bij Schroders te benoemen op een aandeelhoudersvergadering die niet later zal plaatsvinden dan 16 december.

Om aanspraak te blijven maken op een commissarispost moet het aandeelhouderschap op peil blijven. Voor de eerste acht jaar dient Schroders minimaal vijf procent van de stukken te bezitten. Wil het na die acht jaar nog een commissaris leveren, dan is minimaal acht procent nodig (2030-2034). Vanaf 2034 moet Schroders minimaal tien procent van de certificaten in handen hebben. Omdat Schroders nu al tien procent heeft, klinken de eisen niet uitdagend, maar ze zijn dat wel omdat Fastned hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst nieuwe aandelen zal uitgeven.

Fastned heeft momenteel drie commissarissen, dus, aangenomen dat niemand vertrekt, krijgt Schroders Capital een kwart van de stemmen in commissarisvergaderingen.

3. Waarom wordt een premie betaald op de slotkoers van vrijdag?
Allereerst is de premie een afspiegeling van vraag en aanbod en daarmee de onderhandelingspositie van de partijen. Fastned had een bepaalde hoeveelheid kapitaal nodig en Schroders had er het meest voor over.

Het is ook voor te stellen dat de huidige institutionele aandeelhouders en de oprichters (die bezitten 70 procent) hun belang niet willen zien verwateren en daarom ook wilden participeren in de emissie. Dat geldt des te meer omdat de beurskoers van Fastned flink is teruggevallen van 50 euro een jaar geleden naar 30 euro afgelopen vrijdag.
Dat deze gehele plaatsing van 75 miljoen euro naar één aandeelhouder gaat is bijzonder.

De premie is waarschijnlijk een afspiegeling van het feit dat Schroders een commissaris mag leveren. Bij de bereidheid een premie te betalen speelt ongetwijfeld de wens om duurzaam te beleggen in een wereld waar (helemaal) groene proposities schaars zijn ook mee. Dat drijft prijzen op.

Fastned groeit razendsnel maar desalniettemin betaalt Schroders Capital een flinke prijs. Het aandeel noteert 16 maal de door analisten verwachte omzet van dit jaar. Pas in 2026 verwachten analisten een substantiële winst van 1,14 euro per aandeel. Tegen de instapkoers van 36,90 euro per certificaat betaalt Schroders dus 32 keer de winst. Dat is een forse waardering, helemaal als de economische onzekerheid, de gestegen rente en het feit dat dit wellicht niet de laatste keer is dat Fastned geld op moet halen, in ogenschouw wordt genomen.

4. Wat gaat Fastned met de opbrengst doen?
Na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering was het al duidelijk dat Fastned nog dit jaar een nieuwe emissie zou moeten doen omdat het anders door de eigen bufferdoelstelling zou zakken. Dat het geld het bedrijf uitvliegt heeft twee redenen. Allereerst is het bedrijf operationeel verlieslatend; de bezettingsgraad van de stations is momenteel te laag om alle kosten te kunnen dekken.


Buiten het financieren van de operationele verliezen heeft het bedrijf een doorlopende behoefte aan kapitaal om nieuwe laadstations te bouwen. Fastned zit naar eigen verwachting aan het einde van dit jaar op 250 laadstations, maar wil uiteindelijk doorgroeien naar duizend stations. Elk station kost 800 duizend euro, dus in totaal is er nog 600 miljoen euro nodig om dit doel te bereiken.
Fastned zit dit jaar op een bouwtempo van iets meer dan 65 stations per jaar (maal 8 ton is dat 52 miljoen euro). Samen met een jaarlijkse negatieve operationele kasstroom van een kleine 20 miljoen, betekent dit dat het bedrijf met 75 miljoen euro weer een jaar vooruit kan.
Als Schroders niet wil verwateren is onvermijdelijk dat het in de komende jaren meermaals zal moeten bijstorten.

Beeld: Fastned